^Начало
Get Adobe Flash player

eTwinning- най- голямата социална и професионална мрежа на учителите

eTwinning01         На 02.11.2015 г. Валентина Маринова, eTwinning посланик, проведе eTwinning обучение за учителите от детските градини в община Горна Оряховица. Организацията и подготовката му се осъществиха с помощта на директорката на ЦДГ „Първи юни“ Мариана Димитрова и подкрепата старши учителите в детската градина Димитринка Андронова и Елка Бобева. В обучението се включиха 34 директори и учители от детските градини в община Горна Оряховица. Помощ в организацията и провеждането на квалификацията оказа ръководството на ІІ СОУ „Вичо Грънчаров”, като пое домакинството на срещата.

Какво е eTwinning и какво предлага на ученици и учители?

       Европейската училищна платформа eTwinning е общност, където учители от всички европейски училища могат да се регистрират и да използват нейните онлайн инструменти. Чрез Портала и eTwinning live те могат да се срещат виртуално, да обменят идеи и опит, да участват в групи, да се обучават заедно в обучителни събития, да създадат и реализират общи, онлайн базирани училищни проекти с разнообразна тематика. През 2005 год., когато е създаден eTwinning като платформа, никой не си е представял, че ще се превърне в социална мрежа на учителите.  През изминалите 10 години еTwinning със своята концепция, инструменти, динамика и богатство се вписва в една обща тенденция за използване на електронните комуникационни средства в Интернет, а именно- Web 2.0.

       По време на обучението бяха представени два eTwinning проекта. Единият от тях- национален, реализиран през 2014 год. от учители от ЦДГ „Първи юни“- Г. Оряховица и ЦДГ „Синчец“- Троян. Вторият- международен, с участието на 10 училища и детски градини от България, Турция, Хърватия, Румъния и Гърция. Резултат от доброто сътрудничество между партньорите от двата екипа са игри за развитие на фината моторика на децата и пътуваща книга с приказки на Балканските народи. Те са доказателство, че учителите, водени от любопитство и желание да успеят, могат да постигнат добри резултати чрез работата си по образователни проекти. Разнообразните дейности, умело интегрирани в учебната програма, допринасят както за собственото самоусъвършенстване, така и за усвояване на нови знания и умения от децата в заниманията и уроците чрез „учене чрез действие“.  

Copyright © 2013. ДГ “Първи юни”, гр. Горна Оряховица Rights Reserved.