^Начало
Get Adobe Flash player

Детска градина „Първи юни“ – Горна Оряховица посрещна гости от пет държави по проект „Да празнуваме заедно“

dsc 0054 resize

От 24 до 28 октомври 2016 г., в продължение на една седмица детска градина „Първи юни“ – Горна Оряховица беше домакин на първата работна среща по проекта „Да празнуваме заедно“. Проектът е с продължителност 2 години и е по програма „Еразъм +“ – Ключова дейност 2 – Стратегически партньорства за иновации и обмен на добри практики, проекти само между училища. Партньорството е съставено от  училища и детски градини от 6 държави – България, Литва, Италия, Румъния, Македония и Турция. Детска градина „Първи юни“ е автор и координатор на проекта. В това си качество българската институция ще получи по-голямо финансиране от партньорите, в размер на 17750 евра, но ще има и най-големи отговорности: тя трябва в продължение на 2 години да ръководи всички дейности по проекта, да изготви и публикува финалния отчет по проекта и да създаде необходимата организация на всяка от работните срещи.


   Идеята на проекта е всички партньорски организации да отбелязват в един и същи месец  различни европейски и международни дни, например Ден на толерантността, Ден на туризма, Ден на музиката, Ден на усмивката, Ден на думата „Благодаря“, Ден на Европа“, Ден на семейството, Ден на приятелството и др. Чрез тези общи празници партньорите са си поставили следните цели:
-    да се формират у децата от предучилищна възраст общи нагласи и ценности за принадлежност както към националната, така и към европейската общност;
-    да се насърчава гражданското образование;
-    децата да научават нови неща за света по най-достъпен и забавен начин.
 

  В рамките на работната седмица домакините от детска градина „Първи юни“ бяха подготвили много разнообразна и пълноценна програма. Работата по проекта включи презентации от всички участници на държавите, образователните системи и институциите; практикум за работа в портала eTwinning; работни дискусии; обсъждане и вземане на общи решения за напредъка на проекта; изготвяне и връчване на документи; анкети за обратна връзка.
   Домакините организираха и дейности за разпространение на резултатите. Община Горна Оряховица  оказа пълно съдействие на детската градина и още в първия работен ден на седмицата покани гостите от чужбина на среща. Присъстваха г-жа Йорданка Кушева – заместник-кмет ”Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности, здравеопазване и международни връзки” в община Горна Оряховица, директор на дирекция ”Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности, здравеопазване и международни връзки” г-жа Милена Николова, старши експерти Румяна Матеева и Дарина Енева. На срещата госпожа Кушева разказа за постиженията на целия екип на община Горна Оряховица и плановете в предстоящите години. Тя връчи на представителите на гостуващите образователни институции подаръци от името на общината. Гостите бяха много впечатлени от организацията и вниманието на общинските власти към съвместния проект на образователните институции.
   Друга дейност за разпространение на резултатите беше работилницата с родители. Желаещите да се включат в инициативата родители бяха много. Оформени бяха 9 екипа, всеки от които изработи постер за своята институция, град или държава. Красивите постери бяха оформени в изложба и са на разположение на всички родители и посетители на детската градина.
   Наред с работната програма домакините от детска градина „Първи юни“ бяха организирали и богата културна програма. Гостите посетиха историческия музей в Горна Оряховица, музея на восъчните фигури и крепостта Царевец във Велико Търново, скалните манастири в Иваново и Бесарбово, възрожденска къща в град Русе.
   Работната среща завърши с незабравимо прощално парти в ресторант „Тиролия“, където всички се забавляваха след натоварената седмица.

Copyright © 2013. ДГ “Първи юни”, гр. Горна Оряховица Rights Reserved.